KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor?

 KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor?

KOSGEB desteklenen sektörler NACE Kodu ile belirtilmektedir. NACE Kodu ise her sektöre ve faaliyette bulunulan üretim türüne göre göre farklı kodlar ile tanımlanmaktadır. KOSGEB destekleri; KOBİ’lerin üretimde kaliteyi arttırarak rekabet güçlerini arttırmak, yerli üretimi arttırmak veya AR-GE faaliyetleri ile ithal ürünleri yurt içinde üretmeyi amaçlamaktadır.

KOSGEB destek unsurları faaliyet gösterilen sektör ve işletme kapasitesine göre değişmektedir. Bu yüzden destek miktarları arasında sabit veya düz oranlı bir bağlantı bulunmaktadır. Destek unsurlarından faydalanabilmek için bir faktör etkili olmaktadır. En önemli kriter ise KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında en az birinden faaliyetlerine devam ediyor olma şartı aranmaktadır.

NACE Kodu İle Belirtilen Sektörler Nelerdir?

KOSGEB desteklenen sektörler başta imalat sanayisi olmak üzere; madencilik ve taş ocakçılığı, elektrik gaz buhar iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, geri dönüşüm faaliyetleri, su temini veya kanalizasyon atık yönetimi iyileştirmeleri, yapı malzemeleri veya inşaat sektörü faaliyetleri, ticari alım satım faaliyetleri, ulaştırma ve depolama hizmetleri gibi alanlarda destek sağlanmaktadır. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için belirtilen bu sektörlerde faaliyete bulunmak veya yeni kurulacak işletmelerin bu sektörler içinde yer alıyor olması gerekmektedir.

KOSGEB destekleri detaylı sektör bilgisi, KOSGEB sayfasında yer alan NACE Kodu arama motoru ile ulaşmak mümkündür. Üretimde bulunulan ürün bilgisi veya sektör bilgisi arama butonuna girilmesi yeterli olmaktadır. Örneğin tarım sektörüne ait üretimde bulunma isteyen bir işletme ‘tarım’ kelimesi aratarak verilen destek unsurları hakkında detaylı bilgi edinebilmektedir. Bu bağlamda KOSGEB desteklenen sektörler arasında yer alan tarım sektörü ile sağlana destekler şu şekilde sıralanacaktır:

  • Başlangıç olarak ‘C’ kodu ile ortak payda bulunulan sektörler altında belirtilmektedir. C kodu NACE tipi olarak tanımlanmaktadır. C kodu her türlü imalat sektörü için atanmıştır.
  • Daha sonra rakamsal olarak ifade edilen 28.3 olarak atanmış tarım ve ormancılık makineleri imalatı sıralı listede bulunmaktadır.
  • Bu noktadan hareketle tarım alanlarından kullanılması için makine ve teçhizat üretiminde bulunmak isteyen bir işletme KOSGEB destek unsurlarından faydalanabilmektedir.
  • KOSGEB destekleri hakkında detaylı bilgilendirmelere, KOSGEB danışmanları tarafından sağlanmaktadır.
kosgeb destekleri

Ayrıca Yatırım Ortaklığı Nedir? Kaç Çeşit Yatırım Ortaklığı Var? adlı yazımızı okumak isterseniz tıklayabilirsiniz.

KOSGEB Destek Unsurları Nelerdir?

KOSGEB destek unsurları faaliyette bulunulan sektöre göre farklılık göstermektedir. Genel itibari ile KOBİ’lere nakit akışı sağlayarak finansman desteğinde bulunmuş olsa da makine ve teçhizat ya da idari harcama ve giderler gibi alanlarda da desteklemeler devam etmektedir. KOSGEB desteklenen sektörler içinde faaliyetlerinde devam eden bir işletme için sunulan destek unsurları şu şekilde sıralanabilir:

  • Girişimcilik Desteği; yeni bir iş kurmak isteyen ve proje geliştiren girişimciler için oluşturulmuş destek programıdır.
  • AR-GE destekleri ve teknolojik üretim programları
  • KOBİ finansman destekleri
  • Laboratuvar destekleri
  • İşletme geliştirme ve büyüme programları
  • Diğer tanıtım ve fuar destekleri
  • Nitelikli eleman desteği
  • Makine ve teçhizat desteği

KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için ilk şart olarak KOBİ statüsünde faaliyetlerine devam ediyor olunması gerekmektedir. Yapılan başvuru sonucunda KOSGEB destelerini kullanmaya herhangi bir engel olmadığı durumda kısa zaman içinde destekleme programı başlatılmaktadır.


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın