Yatırım Ortaklığı Nedir? Kaç Çeşit Yatırım Ortaklığı Var?

 Yatırım Ortaklığı Nedir? Kaç Çeşit Yatırım Ortaklığı Var?

Borsa ekonominin içinde kendi kuralları ile yaşayan ve işleyen bir sistem. Bizlerin en çok duyduğu “Sermaye Piyasası” ise borsadaki finansal sistemin bir parçası ve “Yatırım Ortaklıkları” da bu sisteme dahil olarak çalışıyor.

Yatırım Ortaklığı Nedir ?

Devlet yada özel sektöre bağlı kurumların ürettikleri projeleri hayata geçirebilmek için oluşturdukları fon kaynaklarına yatırım ortaklığı deniyor.  Diğer ortaklıklardan farkı ise bu şirketlerin faaliyet alanlarının sadece sermaye piyasası araçları olması. Genelde halka arz edilmiş limited şirketlerden oluşan yatırım ortaklıkları, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen varlıklardan oluşan portföyleri işleterek, sabit ve değişken sermayeli anonim şirketlerin ortaklarına kâr sağlıyor. SPK. m. 35’te ise: “Yatırım ortaklıkları sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföylerini işletmek amacıyla kurulan anonim ortaklıklardır.” şeklinde tanımlanıyor.

Kaç Tane Yatırım Ortaklığı Var?

Bizim ülkemizde üç çeşit yatırım ortaklığı var.

1- Menkul Kıymet Ortaklığı

Bu ortaklık çeşidinde faaliyet alanı sermaye piyasası araçları, değerli madenler ve altınla sınırlandırılmıştır. Bu araçlar ulusal ve uluslararası borsalarda işlem görmektedir. Bu ortaklık çeşidinin asıl amacı küçük meblağlarda borsada işlem yapan yatırımcıların parasının ortak bir havuzda toplanarak, toplu şekilde işlem görmesi ve sonrasında oluşan kâr payının ortaklara dağıtılmasıdır.

2- Gayrimenkul Ortaklığı

gayrimenkul yatırım ortaklığı nedir

Bu ortaklık çeşidinde ise kâr getirme potansiyeli yüksek olan gayrimenkulleri kapsayan projelerde ve sermaye araçlarına yönelik portföyler üzerinden işlem yapılmasıdır. Bu yolla konut, AVM, yap-işlet-devret projeleri ve hastaneler gibi çok sayıda projenin finansmanı için gelir sağlanmaktadır. Bu ortaklık çeşidinin önemli özelliği ile kurumlar vergisinden muaf olmasıdır.

3- Girişim Sermayesi Ortaklığı

Özellikle gelişmiş ülkelerde görebileceğimiz bu ortaklık türünde Ar-Ge ve Pazarlama konularında çeşitli hizmetler verilmektedir. Genelde yeterli finansal güce sahip olmayan girişimcilerin geleceğe yönelik yatırım fikirlerini konu edinir ve bu yatırım fikirlerinin gerçekleşmesi için çalışan ve kâr sağlayan ortaklık türüdür.

Ülkemizde Borsada Kaç Tane Yatırım Ortaklığı Var ?

Borsada toplamda 49 adet yatırım ortaklığı bulunuyor. Bu ortaklıklardan 32 tanesi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 9 tanesi Menkul kıymetler Yatırım Ortaklığı, 8 tanesi ise Girişim Sermayesi yatırım ortaklığı olarak piyasalarda işlem görüyor. GMYO içinde en çok bilinenler Akfen, Alarko, Emlak Konut, Halk, Atakule ve Doğuş GMYO gibi yatırım ortakları olurken menkul kıymetlerde ise Vakıf, Oyak, Garanti, gibi isimler öne çıkıyor. Girişim sermayesi konusunda ise İş, Egeli ve Gözde gibi ortaklıklar bulunuyor.

Yatırım ortaklıkları bir bütün olarak düşünüldüğünde borsamızın hemen hemen %10,7’lik bir kısmını oluşturuyor.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarından ödenmiş sermaye bakımından en güçlüleri aşağıdaki ortaklıklar olarak göze çarpıyor:

Emlak Konut GMYO: 3.800.000.000

Torunlar GMYO:1.000.000.000

İş GMYO: 958.750.000

Ülkemizde ödenmiş sermaye bakımından en güçlü ortaklıklar, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan tüm ülkeler gibi gayrimenkul alanında bulunuyor. Diğer ortaklık çeşitlerinde ise sermayeleri bakımından öne çıkan ortaklıklar İş GYO ve İş Girişim. Bu ortaklıkların sermayeleri diğer çeşitlere daha düşük.

Ayrıca Özgüven Öğrenilerek Kazanılır Mı? Özgüvenli Olmak adlı yazımızı okumak için tıklayınız.


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın