Birikim Yapmak? Nasıl Para Biriktiririm?

 Birikim Yapmak? Nasıl Para Biriktiririm?

Kendimize yeni bir şeyler almak istediğimizde veya bir miktar paraya sahip olmak istediğimizde aklımıza yatırım ve birikim yapmak gelir. Fakat bu kararı almaktan ziyade uygulamak oldukça zordur. Günlük giderler farkında olmadan birikim yapmamızı engeller bu sebeple birikim planlarımız her seferinde suya düşer. Fakat planlı bir şekilde yapılan birikimler her zamana meyvesini vermektedir.

Birikim Yapmanın Yolu

Öncelikle birikimin harcamalarınızı yaptıktan sonra kalan paradan değil, ilk başta yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Daha sonra bu kurala göre bir planlama yapmamız gerekiyor. Her aşamayı sağlıklı bir şekilde planlarsak, birikimi başarıyla yapacağız.

Hedef Belirleme

Boş yere para biriktirmektense, bir amaç oluşturmak çok daha kolay birikim yapmanızı sağlamaktadır. Biriktireceğiniz para ulaşmak istediğiniz hedefinize göre belirlenmelidir. Örneğin, 6 ay sonra 6000TL’ye motosiklet almak istiyorsanız ayda 1000TL biriktirmeniz gerekecektir. Bu da her aybaşında sahip olduğunuz parayı harcamadan önce 1000TL’yi köşeye koymanız ile olur. Bu hedefi koyduğunuz zaman, uygulamanız çok daha kolay olacaktır.

birikim nasıl yapılır

Aşama Aşama İlerlemek

Yukarıdaki örnekten yola çıkarak “1000 TL’yi hiç görmüyorum ki biriktireyim” diyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken aşamalı bir şekilde birikiminizi arttırmak. İlk gün birikim olarak 10TL koyun. İkinci gün 15TL. Böyle böyle 30. Güne kadar 1000TL’yi bir araya getirmiş olacaksınız. Ya da 30 gün boyunca günde 33TL biriktirin. Bu da ay sonunda 1000TL’ye erişmenizi sağlayacak. 21 gün kuralına göre, ilk birikiminizden 21 gün sonra bu sizin için alışkanlık haline gelecek ve hiç zorlanmayacaksınız.

Giderleri Sınırlayın

Eğer ki hedefinize ulaşmanız için yeterli paraya hiçbir zaman sahip olamıyorsanız, güncel giderlerinizi sınırlayarak fazladan paraya sahip olmanız gerekiyor. Her hafta eviniz için yaptığınız alışverişe 200TL harcıyorsanız, bu harcamayı 150TL’ye çekmenin bir yolunu bulmalı ve artan 50TL’yi birikimlerinize eklemelisiniz. Bunun yanında bazı lükslerden hedefinize ulaşıncaya kadar vazgeçmelisiniz. Birikiminiz için araba kullanmak yerine toplu taşımayı kullanmak, ay sonunda size 200-2000TL fazladan birikim yapmanızı sağlayacaktır.

Birikiminizi Değerlendirin

Vadeli mevduat gibi hesaplar yardımıyla yaptığınız birikimi enflasyona karşı koruyarak değerini kaybetmemesini sağlayabilir ve işin sonunda daha fazla paraya da sahip olabilirsiniz. Bunun yanında kendinize güveniyorsanız ve gerekli bilgilere sahipseniz, altın, döviz, hisse gibi yatırım araçlarını kullanarak birikiminize birikim katabilirsiniz. Fakat yastığın altında bekletilen bir birikim, süreç tamamlanmadan oradan alınacaktır.

Sabırlı ve planlı bir birikim yapmak formülüyle hedeflerinize ve hayallerinize ulaşabilir ve bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bol kazançlar dileriz!


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın