Türkiye’deki bankalar; Kaç Tane Yatırım Bankası Var

 Türkiye’deki bankalar; Kaç Tane Yatırım Bankası Var

Bu yazımızda ülkemizde bulunan banka tipleri ile ilgili bilgiler vereceğiz.  Farklı amaçlar doğrultusunda çalışan ve amaçlarına göre isimlendirilen bankalardan olan yatırım bankasının özelliklerini buradan öğrenebilirsiniz. 2020 yılındaki Türkiye’deki bankalar listesi , banka, çalışan sayıları hakkında bilgi verilecektir.

Bankalar Kaç Tiptir?

Bankalar, çoğu kişinin özel veya şirket yatırımlarını değerlendirmek amacıyla veya kredi  destek ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla kullandığı yerlerdir.  İnsanların, uzak yerlere giderken paralarını güvenle saklayabilecekleri bir yer arayışları, bankacılığın doğmasına neden olmuştur.

Türkiye’de bankalar;

  • Mevduat bankası
  • Katılım bankası
  • Yatırım bankası

olmak üzere  müşterilerine sunmak istedikleri amaçlarına göre üç tipe ayrılmaktadır.

Mevduat Bankaları

Mevduat bankaları, daha önceden belirlenen faiz oranları ile yatırımcıyı bilgilendiren ve yatırımcının yatırım yapması takdirde kazanacağı miktarını bildiği bankalardır. Ayrıca bu bankalarda yatırımcının yatırdığı ana para garanti altındadır. Yatırımcı risk almaz.  Ayrıca müşterilerine belirli faiz oranında kredi kullanma imkanı vermektedirler. Banka denildiğinde akla gelen ilk banka tipleridir.

  • Kamu sermayeli bankalar
  • Özel sermayeli bankalar,
  • Yabancı sermayeli bankalar

olarak üçe ayrılır. Banka, çalışan sayıları oldukça çoktur. Türkiye’deki bankalar listesi 2020 yılı verilerine baktığımızda, hepimizin oldukça yakından tanıdığı bankalar karşımıza çıkmaktadır. Yapı Kredi Bankası, Ak bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası bu bankalardan bazılarıdır. Bu bankalar ile birlikte Türkiye’de otuz iki adet mevduat bankası bulunmaktadır.

Türkiye'deki bankalar

Katılım Bankaları

Katılım bankaları, özellikle Türkiye’de faiz geliri tercihinde bulunmayan yatırımcıları ilgilendiren bankalardır. Bu bankalarda endişeleri nedeniyle, mevduat hesabına katılmak istemeyen yatırımcıları  ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulmuşlardır. Yatırımcılar, bu bankalarda kurulan fonlara yatırım yapmakta ve bu da onlara bir alternatif sağlamaktadır. Ayrıca bu bankalar ile faizsiz kredi desteklerine ulaşabilmektedirler.  Bu bankalarda da tıpkı mevduat bankasında olduğu gibi, banka, çalışan sayıları oldukça fazladır. Türkiye’deki bankalar listesi 2020 yılı verilerine baktığımızda, altı adet katılım bankası karşımıza çıkmaktadır. Bunlar, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası olarak sıralanabilir.

Yatırım Bankaları

Yatırım bankaları ise adından da anlaşılacağı gibi , yatırım yapacak olan kişi, kurum veya kuruluşu destekleyen bankalardır. Onları desteklemelerinin yanı sıra pek çok tavsiyede bulanarak işlerini kolaylaştırmaya böylece de destekledikleri şirketlerin büyümesine yardımcı olurlar. Destekledikleri şirketler büyümesinin, önce ülke ekonomisine, sonra dünya ekonomisine büyük katkıları olur. Yatırım bankaları ayrıca, yatırım ve kalkınma bankaları olarak da isimlendirilebilir.  İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan bu bankalar, daha sonra ekonomiye olan faydaları görülünce tüm dünyada yayılan banka tipleridir. Çünkü bu bankalar şirketlere, kuruluşlarından başlayarak devamında da destek sağlarlar.

Türkiye’deki Yatırım Bankaları

Türkiye’deki bankalar listesi 2020 yılı verilerine baktığımızda, on üç adet yatırım bankası vardır.  Park Yatırım Bankası, Sınai Yatırım Bankası, Diler Yatırım Bankası, C Kredi ve Kalkınma Bankası, Çalık Yatırım Bankası, Calyon Bank Türk, GSD Yatırım Bankası, bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca Kimler Yatırım Danışmanlığı Yapabilir? adlı yazımızı da göz gezdirebilirsiniz.


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın