İş Görüşmesine Giderken Asla Yapılmaması Gerekenler

 İş Görüşmesine Giderken Asla Yapılmaması Gerekenler

Başarılı bir iş görüşmesi geçirmek için elbette ki yapmamız gerekenler vardır. İyi bir izlenim bırakmak için, görüştüğümüz yöneticilerin gözünde başarılı, bilgili, görevini yapabilecek yetkinlikte bir çalışan olabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini mülakat günü yaklaştıkça daha çok düşünürüz. Acaba ne giysem, nasıl otursam, ses tonumu nasıl ayarlamalıyım vb… Fakat dikkat etmemiz gerekenler sadece yapacaklarımız değil, mülakatta yapılmaması gereken hareketler de olmalıdır. Zira sizi değerlendiren insanlar sadece yaptıklarınıza bakmaz, mülakat boyunca sizin her türlü tutumunuzu inceler.

mülakatta yapılmaması gereken hareketler

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gerekenler

  • Trafik vardı/ İş yerini bulmakta zorlandım/ Yolda çok zaman harcadım:

İş görüşmesinde çoğu zaman iş yerine gelirken bir sorun yaşanıp yaşanmadığı sorulur. Her ne kadar zorluk yaşansa bile bunu dile getirmek, zamanı iyi değerlendiren biri olmadığınızı, çözüm odaklı düşünmediğinizi veya sorunları ön plana çıkaran biri olduğunuzu düşündürecektir.

  • Yanımda CV yok:

Bazı İK uzmanları tarafından her duruma karşı hazırlıklı olup olmadığınız sorgulanabilir. Yanınızda CV bulundurmanız bu soruya olumsuz bir cevap vermenin önüne geçmek için gerekli olacaktır.

  • Telefonumu kapatmayı/ sessize almayı unutmuşum:

Mülakat anında çalan telefon, gelen bildirimler konunun dağılmasına sebebiyet verir bu da iş görüşmesine önem vermeyen biri olduğunuz izlenimini uyandıracaktır.

  • Siz evli misiniz/ Yaşantınız nasıl:

Özel hayatınız hakkında sorular sorulması bu soruları karşınıza yansıtmanızı gerektirmez. Mülakatta söylenmemesi gerekenler arasında resmiyeti unutup samimi bir sohbetin içine girmeye çalışmak, başlıca yapılan yanlışlardan sayılır.

  • İş arkadaşlarımla/ yöneticimle anlaşamıyorduk:

Önceki iş hayatınıza dair bilgiler sorulduğunda olumsuz bir işten ayrılma olsa bile bunu yansıtmak yeni iş ortamı için gereksizdir. Sorunları kısa ve detay vermeyen cevaplarla anlatmak, olumsuz değerlendirmelerde bulunmamak mantıklı bir yol olur.

  • Maaş beklentim:

Her ne kadar İK uzmanları veya diğer yöneticiler tarafından maaş beklentiniz sorulsa da oldukça tuzak bir sorudur. Beklentiniz için net bir miktar belirtmek yerine sektör hakkında araştırma yaparak aralık belirtmek veya sadece iş gücünüze oranlı bir maaşın olmasını doğru bulduğunuzu belirtmek daha akıllıca olacaktır.

İş Görüşmesinde Yapılmaması Gereken Davranışlar

  • Vücut diline dikkat etmemek:

Ağzınızdan çıkan her bir kelime kadar sergilediğiniz davranışlar da önemlidir. Elleri birbirine bağlamak, gözleri kaçırmak gibi gerginlik belirten davranışlar veya çok rahat oturmak, kalemle oynamak gibi laubali gözükebilecek davranışlar sergilenmemelidir.

  • Hijyene dikkat etmemek:

Görüşme esnasında kötü kokmak, ağız temizliğini yapmamak, tırnakların bakımlı olmaması, ellerin veya yüzün bir bölümünde lekelerin bulunmaması mülakata özen gösterilmediği izlenimi uyandırır.

  • Geç kalmak:

İş görüşmesi başlama saatinden 15-20 dakika kadar önce iş yerine ulaşmak olası sorunların önüne geçmek ve yol stresini atmak için önemlidir. Geç kalınan her dakika aleyhinize işleyen kötü puanlar demektir.

  • İşi kazanmak için çok çabalamak:

İşe ne kadar ihtiyacınız olursa olsun kişisel çizginizi bozmak mülakatta yapılmaması gereken hareketler arasındaki sizin değerinizi düşüren davranışlardan biri olarak yer edinir. Özgüven sahibi olmak, kendinize olan saygınızı korumak mülakat anında asla vazgeçilmemesi gereken şahsiyet koruyucu kurallardır.

Bir önceki yazımız olan Corona Virüse Karşı Alınabilecek Tedbirler hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaynak : Google.com


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın